Per la convivència i la dignitat

Les persones i entitats que som aquí, avui, volem manifestar la nostra voluntat de continuar treballant per Valls, apostant per la convivència i posant la comunitat al centre i denunciant la manca de respostes per part del govern municipal.

Ser avui aquí ha de fer-nos conscients que som moltes i que també depèn de nosaltres el Valls que volem tenir. El context delictiu dels darrers mesos no hi ajuda, tampoc l’estat d’abandonament i degradació del Centre Històric. Però el racisme, la segregació i la condemna social no seran mai la solució, ans al contrari: són més violència, més fractura social, més por, més desconfiança i recel i, al cap i a la fi, més inseguretat.

Amb voluntat, doncs, de transformar aquest malestar en una oportunitat per fer el canvi profund que fa tants anys que Valls necessita i es mereix, hem de recordar de nou que EL GOVERN NO HA FET ELS DEURES!

Arrosseguem anys d’inacció, de desídia política, de grans oportunitats històriques d’inversió perdudes, de deixadesa i degradació del cor de la nostra ciutat, de programes d’aparador, poc profundes i compromeses, mentre intentem maquillar la inoperància amb comissions estèrils, i donant puntada de peu endavant, mentre les necessitats que es van acumulant al llindar de la porta.

No podem continuar així. Cal actuar ja, i amb contundència, ambició i compromís. Per aquest motiu, ara i aquí, volem exigir a l’Ajuntament de Valls que faci els deures. Volem veure respostes clares amb propostes concretes, inversions i canvis reals. Només d’aquesta manera assolirem el nostre objectiu comú: un Valls segur.

Ara bé, una ciutat segura no només vol dir una ciutat sense delinqüència. Seguretat és tenir una feina digna, no patir per arribar a final de mes, tenir l’accés garantit a la sanitat i l’educació, als serveis socials, i a tota la xarxa de serveis públics. En definitiva, volem una ciutat digna i on valgui la pena viure. Per aquest motiu, demanem mesures que ataquin les causes dels conflictes i no es quedin a la superfície amb missatges purament estètics i efímers que no solucionen res.

Calen canvis que incideixin en totes les àrees de vida de la ciutadania. L’incompliment de la ràtio d’agents per habitant i la manca de formació específica d’aquests només fa què agreujar el conflicte, és cert. Però aquest conflicte té arrels profundes que tenen a veure amb altres àmbits de la vida en els quals cal treballar si volem que se solucionin de veritat totes les problemàtiques que s’han anat acumulant al llarg dels darrers anys. En aquest sentit, necessitem solucions no només des de l’àmbit policial, sinó des d’un model de resolució de conflictes basat en la mediació comunitària, amb la intervenció dels professionals adequats.

Ja fa molt de temps que dura tot això i s’ha fet massa gros, com per continuar mirant cap a una altra banda i no planificar canvis estructurals i compromesos. No podem posar més pedaços ni fer més xous mediàtics.

Hem de pensar polítiques i propostes de seguretat que actuïn sobre l’origen de la desigualtat, la vulnerabilitat i de les amenaces de la nostra vida i integritat física. Hem d’impulsar propostes comunitàries que transformin els patrons de gènere i racials actuals, els quals alimenten les violències patriarcals i racistes. Demanem inversió en habitatge, en lleure, en educació i sensibilització, en comerç… inversió que posi la vida de les persones al centre. I nosaltres, la ciutadania, hem de recuperar l’espai públic i els carrers, i fer que aquests siguin un lloc de trobada, i no només un lloc de circulació i consum.

Per reclamar tot això, avui volem dir, alt i clar: GOVERN, REACCIONA!

Valls, 15 de setembre del 2022

Carrer dels Metges 14, Valls. Alt Camp | Països Catalans| correu a: info@laturba.cat

© 2022