// ACTUALITAT

La Turba emplaça a l’Ajuntament a buscar un model participatiu per a la Festa Major

La regidoria de cultura no podrà utilitzar el Boladís si no ho vincula a un treball conjunt amb les entitats

El Casal Popular La Turba considera que l’Ajuntament ha acabat d’eliminar els
pocs espais de participació directa de la Festa Major de Sant Joan. L’entitat, creadora i impulsora del Boladís, ha patentat la beguda per garantir una presa de decisions participativa i vinculada als interessos del teixit social.

El Casal Popular La Turba creu que l’organització de la Festa Major de Sant Joan 2012 ha aprofundit encara més en la pèrdua de la cultura participativa, tot i reconèixer que en algun àmbit i per a algunes entitats la relació i la feina amb l’Ajuntament ha millorat respecte la pèssima situació de l’anterior legislatura. Per La Turba, però, aquesta tendència regressiva fa anys que es manifesta i expressa la voluntat del govern municipal de controlar i gestionar directament totes les expressions
de la Festa Major i de la vida cultural de la ciutat. Així, l’entitat creu que el govern municipal està substituint la participació real, vinculada a la gestió directa i a la presa de decisions, per un altre tipus de participació de més baixa qualitat que es limita a informar o demanar l’opinió en el millor dels casos. Aquest canvi s’ha produït en gran part del calendari festiu de la ciutat i en moltes de les relacions amb les entitats.

Pel que fa a la Festa Major, si bé durant els darrers anys la regidora de cultura Judit Fàbergas va començar a posar pals a les rodes en el desenvolupament de la feina de les comissions ciutadanes i a treure centralitat i importància al Solsticidi en detriment d’altres activitats musicals organitzades directament per la regidoria, és enguany quan definitivament aquesta forma de treballar s’ha eliminat.

La Turba recorda que, a diferència d’ara, les anteriors comissions de Sant Joan treballaven des d’inicis d’any, prenien decisions i gestionaven directament un pressupost. Eren comissions obertes a les quals qualsevol entitat o persona podia sumar-s’hi. Els grups de treball creats enguany pel tècnic de cultura Jordi Bertran no s’han definit formalment i s’ha requerit invitació per assistir-hi: alguns d’aquests grups, com el que substitueix l’antiga comissió de joves organitzadora del Solsticidi,
només s’ha reunit dos cops i amb caràcter consultiu. Altres àmbits de treball s’han basat en la relació bilateral entre Jordi Bertran i persones concretes o representants d’entitats, però sense crear una dinàmica conjunta. Per La Turba, això significa un greu retrocés en la qualitat de la participació ciutadana i, per extensió, en la cultura participativa de la ciutat.

La Turba no està d’acord que es digui que les comissions eren grups tancats o bé que servien tan sols per a “autocontractar-se” -expressió, utilitzada per Jordi Bertran en l’última reunió de la Xarxa de Cultura per referir-se a l’antiga comissió d’espectacles al carrer- demostrant el poc respecte i coneixement de la feina de les persones i entitats i del seu treball voluntari que durant molts anys ha fet possible la Festa Major. La Turba creu que l’únic responsable de la baixa participació de la ciutadania en les anteriors comissions ha estat el nul interès de l’Ajuntament per a promocionar-les i
facilitar-ne la feina, i en cap cas s’ha d’imputar a qui sí que hi participava.
Per tot plegat, el Casal Popular La Turba demana al regidor de Cultura, Jordi Garcia, que durant el proper any porti a debat el model organitzatiu de Sant Joan al Consell i a la Xarxa de Cultura, òrgans que actualment només serveixen per a justificar un suposat caràcter participatiu de les polítiques culturals del govern. En aquest sentit, La Turba proposa que es tornin a crear comissions de treball formals i estructurades, per àmbits culturals, en les quals s’hi convidi a treballar les entitats i persones de cada àmbit cultural, amb la participació dels tècnics municipals i obertes a la
ciutadania. La Turba també proposa que l’Ajuntament promogui des de les entitats, associacions de veïns i escoles, la participació en l’organització de la Festa Major. Com a requisit indispensable per a donar valor a aquest treball voluntari, s’han de tornar a dotar les comissions de caràcter decisori i pressupost propi, amb el necessari control per part de l’Ajuntament. És mentida que aquesta forma
de treballar impliqui un control irresponsable del pressupost, ja que els pagaments els autoritza l’Ajuntament. Que la despesa del Sant Joan 2011 sobrepassés el pressupost en 500.000 euros, per exemple, és imputable només a la regidoria.

L’objectiu social de l’organització de la Festa Major, segons el Casal, és que cada cop sigui més la pròpia ciutadania i el teixit associatiu qui organitzin i controlin directament la vida cultural de la ciutat. Aquesta manera de treballar és indispensable per assolir una societat activa, responsable, implicada en els afers comunitaris i solidària amb les persones i les necessitats d’un poble.

 

La Turba no permetrà que l’Ajuntament utilitzi el Boladís de forma unilateral
Al 2011 vam assistir a un nou retrocés del pes de les comissions en la Festa Major. Després d’observar que durant els primers mesos del 2012 l’Ajuntament optava per no engegar l’estructura participativa de l’organització de la Festa Major i preveient escenaris futurs, el Casal Popular La Turba va optar per patentar el Boladís al registre de patents espanyol.

Enguany La Turba proposa un nou esdeveniment al voltant del Boladís: la 1a Boladissada Popular, amb la qual es vol donar un tret de sortida de la Festa Major bevent tots plegats un Boladís (cadascú el seu!). La Boladissada també comptarà amb un pregó d’inici de festes que expressi algun fet particular que hagi passat al poble. Enguany, però, també l’Ajuntament ha volgut organitzar un concert del Boladís, però sense tenir en compte les persones i entitats que l’han fet créixer fins ara.
La regidoria de cultura coneix les activitats organitzades per La Turba per la Festa Major, perquè n’informem per entrar en el programa d’actes oficial; tot i això han programat un segon acte del Boladís a la mateixa tarda sense ni tan sols avisar, fet que entenem de molt mal gust. En el moment en què la Turba es va assabentar d’això, va fer saber per telèfon i per escrit a l’Ajuntament que no tenien el permís d’utilitzar la marca registrada “Boladís” i que per tant el nom havia de ser retirat del
programa d’actes, llavors encara per imprimir.
Des de la Turba ens sembla bé que l’Ajuntament vulgui promocionar la beguda de la Festa Major, però no estem d’acord que ho vulgui fer unilateralment. El Boladís, com altres esdeveniments culturals com el Correbars o el Carnaval, és una iniciativa popular i autogestionada, i aquestes són les característiques que les fan especials i estimades per la gent que les protagonitza. Si l’Ajuntament vol participar en la promoció del Boladís, ho haurà de fer posant-se d’acord amb les
persones i entitats que hi estiguin interessades. L’Ajuntament i els seus regidors no han de ser els protagonistes de la vida cultural i social de la ciutat, sinó les persones i entitats que s’hi aboquen voluntàriament.

El Casal Popular La Turba no està disposat que l’Ajuntament gestioni sistemàticament totes les expressions culturals i socials del poble. Una societat lliure és una societat implicada i responsable amb la comunitat, és per això que demanem al govern municipal que deixi espai i cedeixi protagonisme a la gent i les entitats que volen implicar-se i contribuir a fer més nostra la Festa Major i la vida cultural de la ciutat, però sense ser-ne una simple comparsa, sinó amb capacitat decisòria i gestió dels recursos que s’hi destinin.

 

Història del Boladís

El Boladís es va crear a partir d’un taller de recuperació del bolado que es va fer el 28 abril del 2006 al Casal Popular La Turba. Llavors el Casal havia fet campanya i al·legacions al Pla de Millora Urbana del Barri Antic per a la conservació dels elements arquitectònics patrimonials que quedaven sentenciats. Aquesta lluita va dur a reflexions més genèriques sobre el patrimoni local, com ara el patrimoni ambiental, cultural i immaterial. D’aquesta manera va sorgir la idea de recuperar el bolado en un taller, amb la intenció també d’actualitzar la forma tradicional de com es consumia originàriament, amb aigua i anís. El Boladís, inicialment com a “beguda d’estiu de Valls”, es va presentar el 21 juliol del 2006, juntament amb la presentació del bloc sobre patrimoni vallenc:

http://blocs.tinet.cat/lt/blog/patrimoni-de-valls

Durant el Firagost del 2006 el Casal va fer una paradeta de promoció de la beguda d’estiu de Valls, en la qual la gent podia votar diverses propostes de noms per a aquest nou producte. Les votacions es van allargar durant dies a través d’un formulari a Internet i finalment va guanyar la proposta de nom “Boladís”. Al novembre del mateix any el Casal encara va presentar una tercera activitat amb l’objectiu de conscienciar, promoure i protegir el patrimoni vallenc: el 1r Concurs de Fotografia Patrimoni Vallenc, que se segueix celebrant anualment. Així doncs, el Boladís no és fruit de la casualitat ni una proposta únicament festiva. És fruit de l’esforç per la conservació del patrimoni vallenc en tots els seus àmbits, nascuda d’una reivindicació patrimonial durant el Pla de Millora Urbana del Barri Antic.

Durant els primers anys, el Boladís es podia consumir per Sant Joan al Casal i als concerts a la carpa de l’Assemblea de Joves de Valls. Posteriorment es va estendre a bars com l’Antic Cafè i el Safareig, que al 2010 van organitzar un Correbars del Boladís. A partir del 2008 el Boladís es va fer més popular gràcies al vídeo promocional que cada any protagonitza el Dalí de Valls. A partir del 2012, el Boladís se celebrarà en la Boladissada Popular a l’inici de la Festa Major de Sant Joan.

Activitats del Casal Popular La Turba per la Festa Major de Sant Joan

Dissabte dia 16
14a Trobada de Gegants a Valls i presentació del Bou de Valls.
A les19 h des del Portal Nou, inici de les cercaviles geganteres fins al Pati, on es presentarà el Bou de Valls, un projecte de la Colla gegantera El Calçot i del Casal popular la Turba, que és apadrinat pel Bou de Reus i la Vaca d’Almoster. En són autors de la figura Eudald Ferré i Jordi Jubany, i la tonada que l’acompanyarà ha estat composada per Francesc Sans. Totes les persones, entitats i empreses que han col·laborat en el seu finançament podran recollir els seus obsequis de reconeixement.
Dimecres dia 20
A les 20 h a la plaça de la Zeta. Primera Boladissada de la Festa Major de Sant Joan i Pregó de Festes, amb l’actuació dels AJ DJ’s i l’exposició pública del Bou de Valls.
Dissabte 23
A les 20.30 h a la plaça de la Zeta. Sopar popular del Bou de Valls, amb companyia de la bèstia just abans de la seva primera aparició a la plaça del Blat per l’entrada i sortida de Completes
A les 22.30 h des de l’església de Sant Joan fins a la plaça del Blat. Sortida de Completes i ballada del Bou de Valls a la Plaça del Blat.
Diumenge 24
A les 12.15 h a la plaça del Blat. Les balladetes del migdia, actuació del Bou de Valls.
A les 19 h, des de la plaça del Blat. El Tomb del Poble. Seguici Cerimonial de la ciutat de Valls, amb la participació del Bou de Valls.
Després de l’actuació castellera, a la Plaça de la Zeta, crema del fogueró del Casal amb coca i cava.
Dilluns 25
A les 20 h plaça de la Zeta. 8è Concert de música tradicional i tast de begudes de la terra, amb el cantautor Cesk Freixas, presentant el nou disc ‘Tocats pel Foc’.

Durant tots els dies de Festa Major
Exposició “El moviment del 15M i dels indignats a Valls”
El Casal Popular La Turba tindrà una barra a les carpes dels concerts i participarà en les sortides del Bou de la sortida de completes, la ballada del migdia a la Plaça del Blat i el Tomb del poble.

El Casal anima a tots els membres i simpatitzants a participar en les activitats de l’entitat i en les sortides del bou com a acompanyant, amb tota la família, per viure més intensament la Festa Major entre tots i totes.

Carrer dels Metges 14, Valls. Alt Camp | Països Catalans| correu a: info@laturba.cat

© 2022