// ACTUALITAT

disseny_Fuster

La Turba homenatja a Joan Fuster i Pasolini en els centenaris dels seus naixements

Durant el 2022 el Casal Popular La Turba ha organitzat actes i editat marxandatge amb cites de l’ideòleg dels Països Catalans i l’autor italià

La figura de Joan Fuster és gegantina. Considerat com l’intel·lectual català més important de la segona meitat del segle XX, destacà no només com a ideòleg del nacionalisme polític sinó que la seva obra inclogué centenars i milers de textos sobre àmbits ben diversos, especialment assajos, articles i poemes.

Reconegut popularment per la seua obra principal, l’assaig històric Nosaltres, els valencians, el seu llibre més influent, fou l’assagista valencià més important de les generacions d’intel·lectuals sorgides després de la Guerra Civil Espanyola, amb una força que depassà l’àmbit literari i es projectà sobre la vida cultural i cívica dels Països Catalans. A partir de la dècada del 1960 va esdevenir un referent cívic al País Valencià en el moviment de represa i normalització del valencià, i una figura clau en el debat sobre la identitat valenciana en la segona meitat del segle xx, moment en què el «fusterianisme» esdevé un paradigma interpretatiu d’extraordinària influència en el món intel·lectual i polític.

Per a celebrar el centenari del seu naixement, La Turba ha editat marxandatge amb algunes de les seves frases més representatives i que encaixen amb l’activitat del Casal:

  • en motiu de la Festa Major Popular de Sant Joan de Valls, s’ha editat una samarreta i un got amb el lema “entre el bé i el mal podríem aspirar a l’alegria”;
  • per a la campanya antidepressiva del col·lectiu l’Alt Camp no te por s’ha editat la samarreta “només criden per veure si ens fan callar”;
  • en motiu de la inauguració dels locals a La Titaranya, que acullen projectes i activitats del Casal com la botiga del Grup de Consum La Bajoca, el Casal ha recordat amb una gran pancarta que “res no uneix tant com una bestiesa compartida”, en referència a la desmesura d’haver impulsat una cooperativa d’habitatges per part d’una desena d’entitats i cooperatives locals.

Finalment, en el marc de la Fira Altres Lletres, La Turba ha recordat el centenari del naixement de Pier Paolo Pasolini amb l’organització d’una jornada poètica i l’edició d’un got que resa “escandalitzar és un dret i ser escandalitzat un plaer”.

Aquest material s’ha distribuït en els actes organitzats durant el 2022 per a recordar els dos autors. Tant el material com els actes han comptat amb el suport de la Diputació de Tarragona.

Carrer dels Metges 14, Valls. Alt Camp | Països Catalans| correu a: info@laturba.cat

© 2022