Picture of La Turba

La Turba

EL BOLADÍS

El Boladís es va crear a partir d’un taller de recuperació del bolado que es va fer el 28 abril del 2006 al Casal Popular La Turba. Llavors el Casal havia fet campanya i al·legacions al Pla de Millora Urbana del Barri Antic per a la conservació dels elements arquitectònics patrimonials que quedaven sentenciats. Aquesta lluita va dur a reflexions més genèriques sobre el patrimoni local, com ara el patrimoni ambiental, cultural i immaterial. D’aquesta manera va sorgir la idea de recuperar el bolado en un taller, amb la intenció també d’actualitzar la forma tradicional de com es consumia originàriament, amb aigua i anís. El Boladís, inicialment com a “beguda d’estiu de Valls”, es va presentar el 21 juliol del 2006, juntament amb la presentació del bloc sobre patrimoni vallenc:

http://blocs.tinet.cat/lt/blog/patrimoni-de-valls

Durant el Firagost del 2006 el Casal va fer una paradeta de promoció de la beguda d’estiu de Valls, en la qual la gent podia votar diverses propostes de noms per a aquest nou producte. Les votacions es van allargar durant dies a través d’un formulari a Internet i finalment va guanyar la proposta de nom “Boladís”. Al novembre del mateix any el Casal encara va presentar una tercera activitat amb l’objectiu de conscienciar, promoure i protegir el patrimoni vallenc: el 1r Concurs de Fotografia Patrimoni Vallenc, que se segueix celebrant anualment. Així doncs, el Boladís no és fruit de la casualitat ni una proposta únicament festiva. És fruit de l’esforç per la conservació del patrimoni vallenc en tots els seus àmbits, nascuda d’una reivindicació patrimonial durant el Pla de Millora Urbana del Barri Antic. Durant els primers anys, el Boladís es podia consumir per Sant Joan al Casal i als concerts a la carpa de l’Assemblea de Joves de Valls. Posteriorment es va estendre a bars com l’Antic Cafè i el Safareig, que al 2010 van organitzar un Correbars del Boladís. A partir del 2008 el Boladís es va fer més popular gràcies al vídeo promocional que cada any protagonitza el Dalí de Valls. A partir del 2012, el Boladís se celebrarà en la Boladissada Popular a l’inici de la Festa Major de Sant Joan.

PANDA’T A LA RESISTÈNCIA, EL VÍDEO DE L’ANY 2014

L’ANY 2013, EL VÍDEO DEL BOLADÍS S’HA FET EN DUES PARTS
L’anunci emula el del Banc de Sabadell i, sota el lema ‘Converses de Futur’, el Dalí de Valls interactua amb el ‘Modernet de merda’, un personatge irònic de la xarxa social Twitter.

2012

2011

2010

2009

ANY 2008, EL PRIMER CURT DEL QUE TENIM CONSTÀNCIA ON EN DALÍ DE VALLS AGAFARÀ EL PROTAGONISME EN ELS PROPERS ANYS DE LA COL·LECCIÓ DE VIDEOS DEL BOLADÍS

Comparteix aquesta notícia

Carrer dels Metges 14, Valls. Alt Camp | Països Catalans| correu a: info@laturba.cat

© 2022