L’any 1996 diversos col•lectius vallencs i persones vinculades al moviment d’alliberament nacional i a la lluita ecologista van posar fil a l’agulla per fer realitat un projecte: tirar endavant el Casal Popular la Turba, entès com un espai cultural alternatiu per a la ciutat i, més globalment, com una eina que ha de col•laborar en el procés de reconstrucció nacional dels Països Catalans.
El Casal Popular La Turba neix de les organitzacions de l’esquerra independentista vallenca: la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Maulets (llavors Maulets i JIR) i la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC; llavors BEI-CEPC). La Turba neix amb la voluntat d’aquestes organitzacions de bastir una entitat social que pogués generar i aixoplugar moviments, lluites i projectes locals i nacionals que treballessin qualsevol dels aspectes dels alliberaments nacional, social i de gènere, que és la definició ideològica del Casal.
El Casal inicialment es va instal•lar a les antigues dependències de Po de Garí, a la muralla de Sant Antoni, 33. Aquest espai tenia una característica molt llaminera: disposava d’una sala molt gran que possibilitava l’organització d’activitats de format gran, com ara concerts, però no cal dir que tenia inconvenients; d’entrada, es necessitaven molts diners per convertir un antic escorxador en una sala de reunions, un bar, una sala de concerts i una oficina, uns diners que, evidentment, el Casal no tenia. Però allò que diuen: les mancances econòmiques es van haver de superar amb imaginació i esforç, i durant uns quants mesos els socis i sòcies del Casal es van dedicar a fer de brigada de neteja, d’electricistes, de pintors… Finalment, durant la diada de Sant Jordi de l’any 1997, es produeix la presentació pública del Casal Popular la Turba.
L’any 2001, però, el Casal acompleix una vella aspiració: acostar-se i implicar-se més en la dinàmica i els reptes del barri vell de la ciutat i, alhora, oferir als seus socis i simpatitzants un espai digne i amb moltes possibilitats per fer-hi les activitats que es proposa. Així, doncs, el Casal instal•la la seva nova seu al carrer Nou, 12, de Valls, just al davant de la plaça de la Zeta.