// ACTUALITAT

El Casal Popular La Turba obre un nou local a la Plaça de la Zeta

L’entitat ha arribat a un acord de masoveria urbana amb el Col·legi d’Aparelladors i reclama a l’Ajuntament l’aplicació urgent del Pla Local d’Habitatge davant la degradació constant del centre històric

Valls, 27 de juny del 2018. El Casal Popular La Turba obrirà aviat un nou local al C/ de la Zeta per acollir el creixement de l’activitat de l’entitat i diversos projectes. L’obertura d’aquest nou local, que ha estat tancat des de la seva construcció, ha estat possible gràcies a l’acord amb el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT), propietaris dels baixos. La Turba posa en valor la millora de l’espai públic que suposa l’obertura d’un nou local que fins ara eren unes parets tapiades, tant a nivell arquitectònic com d’activitat que genera l’obertura d’una porta a peu de carrer.

La fórmula escollida ha estat la masoveria urbana, una fórmula poc o gens utilitzada a Valls tot i que es va incloure al Pla Local d’Habitatge. La Turba critica que després de tres anys de l’aprovació d’aquest pla l’Ajuntament no l’hagi desenvolupat i fins i tot hagi descartat l’impuls i aplicació de mesures noves com és la masoveria urbana.

Revertir la degradació del centre històric amb noves veïnes

La Turba denuncia la degradació sense fi del centre històric de Valls i en culpa l’innacció de l’Ajuntament, que segons l’entitat ha dimitit de les seves funcions i responsabilitats, limitant-se a marejar la perdiu amb discursos, declaracions d’intencions, grups de treball i seguiment amb els veïns que només segueixen portar a un punt mort les reclamacions legítimes, propostes i posicionaments crítics.

Segons la Turba, el veïnat comparteix que la situació social i de degradació al barri no para d’agreujar-se i l’equip de govern és incapaç d’aplicar ni proposar actuacions concretes que ho reverteixin, en cap dels diferents àmbits possibles: social, d’habitatge i seguretat principalment. La sensació d’indefensió i impotència al barri és absoluta.

La Turba creu que val la pena apostar per fixar nou veïnat el barri a través de la creació d’un parc d’habitatge nou, tant públic com privat, a través de totes les eines de què es disposen al Pla Local d’Habitage i que fa molts anys que estan en marxa en altres capitals de comarca. Una d’aquestes és la cessió d’ús per part dels propietaris a l’Ajuntament per tal que aquest els rehabiliti i els destini a lloguer. Segons La Turba això no és possible per manca de voluntat política de l’Ajuntament, que té una inversió ínfima en habitatge, i reclama que en sigui una de les principals partides als pressupostos.

Finalment, La Turba s’ofereix a assessorar tant a propietaris com a llogaters i a entitats interessades en replicar aquesta experiència de masoveria urbana, i reclama al govern municipal que informi i assessori a la ciutadania d’aquestes fórmules des dels serveis municipals, ja que actualment no es prioritzen ni es difonen, tot i constar en el Pla Local d’Habitatge.

Carrer dels Metges 14, Valls. Alt Camp | Països Catalans| correu a: info@laturba.cat

© 2022