// ACTUALITAT

Neix La Titaranya, una cooperativa d’habitatges al centre històric de Valls

El projecte s’obre a la incorporació de noves sòcies i es presentarà dissabte 8 de juny a les 11h al carrer dels Metges 14

Valls, 03/06/2019. Aquest dissabte dia 8 de juny a les 11 del matí es presentarà La Titaranya SCCL, una cooperativa d’habitatges en cessió d’ús que s’ubicarà en dos edificis al centre històric de Valls que ja han estat adquirits en propietat. La presentació es farà a l’immoble del C/ dels Metges 14, conegut com a «Ca l’Alemany». La Titaranya acollirà entre 17 i 19 habitatges i entre 6 o 9 locals socials i comercials, ocupant una superfície total de més de 1300m2. Segons la primera previsió, s’espera que els nous veïns hi entrin a viure el 2022.

La Titaranya, que es va constituir a principis d’any, està formada per famílies i entitats. A partir d’aquest dissabte la cooperativa obre un període d’incorporació de noves persones o entitats sòcies interessades en accedir a un habitatge, local social o comercial. Les persones físiques o jurídiques que es facin sòcies en aquest moment, participaran en la definició arquitectònica del projecte, que s’adaptarà a les seves necessitats.

La cooperativa ha estat impulsada pel Casal Popular La Turba i compta amb la participació de la cooperativa de crèdit Coop57 i la Fundació La Dinamo, dedicada a impulsar cooperatives d’habitatge a Catalunya. També en forma part la cooperativa de treball de Valls L’Economat SCCL, i ha comptat amb l’assessorament de CoopCamp, el servei de promoció d’economia social i cooperativisme de la Generalitat de Catalunya al Camp de Tarragona.

El model de cooperativa d’habitatges en cessió d’ús

La Titaranya segueix el model de cooperativa d’habitatge en cessió d’ús, molt implantat en altres països europeus, en el qual la propietat sempre està vinculada a la cooperativa i les sòcies tenen cedit l’ús d’un habitatge durant tota la seva vida. Aquest model, que no és ni compra ni lloguer, té com a objectiu treure habitatge del lliure mercat i combatre així l’especulació immobiliària, ja que la propietat no es transfereix mai i el seu ús va passant d’un soci a un altre mantenint unes condicions i objectius socials.

Les «sòcies amb dret d’ús» que entren a viure en un habitatge fan una aportació inicial al capital social de la cooperativa, que recuperen si decideixen marxar. A banda, s’han de satisfer unes quotes mensuals, que se situen sempre per sota del mercat de lloguer. D’aquesta manera el model garanteix habitatge digne, estable i a un preu assequible als seus socis, evitant grans endeutaments personals. La cooperativa també es dota d’un fons de solidaritat per fer front a moments de manca d’ingressos pels quals puguin passar les seves sòcies.

Un projecte amb vocació social i compromís amb el centre històric

La Titaranya vol ser un revulsiu pel centre històric de la ciutat, molt degradat tant físicament com social. Amb la instal·lació de noves veïnes i entitats es vol dinamitzar socialment el centre històric i esdevenir un exemple per a futures rèpliques, que es podrien ubicar en molts dels edificis abandonats existents.

En aquest sentit, el complex de dos edificis de La Titaranya comptarà amb un passatge que unirà els carrers Carnisseria i Metges, donant accés a un pati interior de més de 300m2. Als baixos s’hi ubicarà la botiga del Grup de Consum La Bajoca, un bar-restaurant, així com locals socials per a entitats o bé comerços que hi estiguin interessats.

La Titaranya també ofereix alguns dels seus habitatges per a col·lectius vulnerables o amb diversitats funcionals, a través d’entitats del tercer sector social o altres fórmules que es proposin. Durant els propers mesos de definició d’usos, la cooperativa està oberta a propostes que aportin valor social al projecte.

Visites guiades per a persones i entitats interessades

En el marc dels actes previs a la Festa Major de Sant Joan, s’han programat dues visites guiades als edificis on es construirà la cooperativa: dissabte 15 i diumenge 16 de juny a les 10 del matí a l’edifici conegut com a «Ca l’Alemany», C/dels Metges 14.

Contacte i oficina d’atenció

Web: latitaranya.coop

Correu electrònic: info@latitaranya.coop

Telèfon: 693818303

Oficina d’atenció: L’Economat SCCL, C/Abat Llort 22 baixos, 43800 Valls.

Carrer dels Metges 14, Valls. Alt Camp | Països Catalans| correu a: info@laturba.cat

© 2022