// ACTUALITAT

Es presenta un projecte d’habitatge cooperatiu i espais socials de propietat i gestió comunitària al centre de Valls

La cooperativa d’habitatges La Titaranya n’és la promotora i obre un període d’incorporació de persones i entitats sòcies interessades en un habitatge o locals

Compta amb la participació de Coop57 i la Fundació La Dinamo, així com de les entitats locals Casal Popular La Turba i L’Economat SCCL

Valls, 08/06/2019. Aquest dissabte s’ha presentat un projecte d’habitatge cooperatiu i espais socials que es construirà al centre de Valls de la mà de la cooperativa d’habitatges La Titaranya, amb la participació de la cooperativa de finances ètiques Coop57 i la Fundació La Dinamo, així com de les entitats locals Casal Popular La Turba i la cooperativa de treball L’Economat.

En la promoció que es presenta ara, La Titaranya construirà entre 17 i 19 habitatges i entre 6 i 9 locals socials, ubicats en quatre edificis que en total sumen 2400m2 edificables: els números 14 i 16 del carrer dels Metges i els números 23 i 25 del carrer Carnisseria. Segons Tais Bastida Aubareda, representant de La Titaranya, «aquests complex estarà unit per un pati central de 300m2 i un passatge que hi donarà accés, i que juntament amb una sala d’actes, seran espais comunitaris oberts a la població, com si fossin un carrer i una plaça més de la ciutat, amb locals d’entitats i comerços als baixos que l’ompliran de vida». Bastida ha posat en valor l’alt retorn social del projecte a la ciutat i ha fet una crida a la població «a participar d’aquest procés tant il·lusionant per a nosaltres, que volem que ho sigui per a tota la ciutat. Ara obrim un període per a la incorporació de noves persones o entitats sòcies que vulguin un habitatge o local, però la gent també pot donar suport al projecte fent-se sòcia col·laboradora, dipositant els seus estalvis amb interès remunerat, fent donacions o bé participant de les properes activitats i campanyes de micro-mecenatge». En aquest sentit, els dies 15 i 16 de juny a les 10h al C/Metges 14, es faran visites guiades i s’atendran a les persones interessades.

«I el pis, serà meu?» ha estat una pregunta freqüent a la presentació, a la qual els socis de La Titaranya responen: «Sí, com a propietat col·lectiva i essent sòcia de la cooperativa, però no com a propietari individual». La propietat o gestió és sempre de la cooperativa i els habitatges van passant d’un soci a un altre, garantint la seva necessitat habitacional de per vida. Aquest model, que es coneix com a «Dret d’ús» i està molt estès en altres països, concep l’habitatge com a bé d’ús i no d’inversió i aposta per la seva desmercantilització en tant que dret fonamental; representa una alternativa al lloguer i a la compra. Les sòcies fan una aportació inicial al capital social de la cooperativa i abonen una quota mensual; els imports se situen per sota del preu de mercat, tant en el cas de l’aportació inicial si es compara amb l’entrada de compra d’un immoble, com en el cas de l’aportació mensual si es compara amb un lloguer o quota mensual d’hipoteca o crèdit.

El camí per arribar fins a la presentació d’avui no ha estat fàcil: Aida Garcia, representant del Casal Popular La Turba (impulsor del projecte), explica que l’entitat «fa anys que busca un edifici prou gran per solucionar les seves necessitats d’espai i la dels diferents projectes que acull, com el Bou de Valls o el Grup de Consum La Bajoca. Combinat amb les necessitats habitacionals d’uns quants socis del Casal, va sorgir la idea de crear una cooperativa d’habitatges i locals socials que fos també un revulsiu pel centre històric de la ciutat i revertís la tendència de degradació física i social que pateix». Segons Garcia, «l’objectiu més important pel Casal és demostrar que és possible satisfer necessitats vitals com l’habitatge i la feina a través del treball col·lectiu, demostrant que l’autoorganització popular pot arribar allà on l’administració pública no ho fa. A banda de l’habitatge, es pretén crear ocupació al voltant de diversos serveis com un bar-restaurant, a través de cooperatives de treball o entitats del tercer sector. «Un altre objectiu perseguit ha estat la recuperació de patrimoni arquitectònic, una de les línies de treball històrica del Casal, que durem a terme a través de la rehabilitació de Ca Robusté, catalogat com a BCIL».

La participació de Coop57 en el projecte ha arribat després de mesos de debats interns arreu de les seves federacions de l’Estat espanyol. Com explica el seu representant Raimon Gassiot, «recentment hem explorat un nou camp d’actuació mitjançant l’adquisició en propietat i administració de sòl en benefici de la comunitat i d’entitats d’economia social i solidària. Es tracta de desenvolupar zones rurals autònomes i comunitàries i xarxes de custòdia comunitàries dels barris per protegir-los de processos especulatius. L’objectiu és desenvolupar experiències pilot que ens permetin demostrar en la pràctica que és possible “treure sòl del mercat”, protegir-lo i destinar-lo a usos socials i comunitaris amb criteris de sostenibilitat». Una de les primeres experiències pilot en aquest nou àmbit, que han anomenat «Sòl Comunitari», és a Valls amb La Titaranya.

A part de participar en la compra dels immobles, Coop57 ajudarà al finançament de la promoció. Segons Gassiot, «la nostra activitat ha estat, fonamentalment, concedir préstecs i altres formes de finançament, sempre a entitats que, mitjançant la seva activitat, ens acostin a una economia i una societat que posi al centre les persones i la sostenibilitat social i ambiental».

Res hauria avançat però sense el seguiment i suport constant de la Lali Daví, tècnica de la Fundació La Dinamo que ha estat al darrera del projecte assessorant en tots els aspectes necessaris: econòmics, jurídics, societaris, arquitectònics, etc. Aquesta és la tasca que La Dinamo, especialitzada en l’impuls i acompanyament de cooperatives d’habitatge, desenvoluparà durant els anys que duri la promoció de l’obra. Els avala, entre d’altres, l’experiència de La Borda, la cooperativa d’habitatges en cessió d’ús construïda recentment a Barcelona sobre sòl municipal i que ha obert la porta a posteriors rèpliques.

Per a conèixer els detalls del projecte i posar-s’hi en contacte, es pot consultar el web latitaranya.coop. També es compta amb una oficina d’atenció al públic, a la seu de L’Economat SCCL, al C/Abat Llort 22 baixos, de Valls.

Carrer dels Metges 14, Valls. Alt Camp | Països Catalans| correu a: info@laturba.cat

© 2022