// ACTUALITAT

Unió de Pagesos, La Bajoca i les associacions de consumidors majoritàries demanen a l’Ajuntament de Valls la reobertura del mercat a l’aire lliure

Des de la primera setmana de confinament, l’Ajuntament de Valls va tancar el mercat setmanal de la verdura. Des del Grup de Consum La Bajoca hem demanat al govern conèixer- ne els motius i, tot i no rebre resposta formal o per escrit, se’ns ha fet saber que la decisió es va prendre perquè no es podia assegurar el compliment de mesures de seguretat, perquè s’incitava la gent a sortir al carrer i perquè només hi ha un pagès local.

Hem d’entendre que, en canvi, els grans supermercats ho tenen tot local, no inciten la gent a sortir al carrer i no provoquen acumulacions de persones. Aquest és el missatge esbiaixat que està transmetent el govern municipal, mentre la realitat és que les grans superfícies continuen acumulant més trànsit de persones que qualsevol altre botiga o parada, no tenen ni un sol
producte de proximitat (ja no local) i que amb el tancament del mercat afavorim la concentració de més persones on ja n’hi ha.

Què ha passat arreu de Catalunya? Els mercats que s’han tancat ha estat perquè no hi anava prou gent i/o els paradistes han decidit deixar d’anar-hi. D’altres, en canvi, com per exemple el mercat de Picamoixons, dins el terme municipal de Valls (?), continuen oberts. A Valls, l’Ajuntament, ha decidit tancar-lo preventivament sense cap element per a poder valorar: ni
d’afluència, ni de necessitat per part de productors o paradistes, alguns dels quals han explicat públicament com depenen del mercat i d’altres han passat a distribuir a domicili per compensar les pèrdues, sense parlar dels paradistes que, tancat Valls, estan anant a altres mercats.

L’Ajuntament està afavorint un tipus concret de distribució alimentària per sobre d’una altra, ja que no dona les mateixes oportunitats a tothom: mentre la resta d’establiments van poder adaptar-se a les mesures sanitàries, les parades del mercat no ho van poder ni intentar. Des de La Bajoca, creiem que l’Ajuntament hauria de promoure la reobertura del mercat, posant-se en contacte amb els seus paradistes, proposant mesures de prevenció (que hem fet arribar al govern) i explicant-ho a la població.

Creiem que apostar pel futur del mercat és això, posant-se al seu costat en aquests moments, altrament el mercat tornarà a perdre un llençol en aquesta bugada. Volem recordar que el tancament del mercat contravé la resolució del Departament de Salut, el Reial Decret d’estat d’alarma i el Reial Decret que regula la venda directa de productes peribles i a més perjudica la pagesia i la ciutadania pel fet que entorpeix l’accés als aliments.

Finalment, Unió de Pagesos, amb el suport de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació (CUS) i la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), està reclamant als ajuntaments que han suspès l’obertura dels mercats d’aliments a l’aire lliure d’aforament inferior a 1.000 persones, que rectifiquin. Unió de Pagesos recorda que altres ajuntament com els de Vilanova i la Geltrú (Garraf) i Montblanc (Conca de Barberà) han rectificat i han tornat a posar-los en pràctica. Esperem que el de Valls se sumi a la rectificació.
Valls, 25/03/2020. Grup de Consum La Bajoca.

Carrer dels Metges 14, Valls. Alt Camp | Països Catalans| correu a: info@laturba.cat

© 2022