// ACTUALITAT

cartell-ecofira

La 3a EcoFira del Camp se celebrarà en línia aquest cap de setmana amb presentacions de productes, tastos, xerrades, receptes i música en directe

L’EcoFira vol fidelitzar el creixement del consum agroecològic i de la venda de proximitat que s’està donant durant la crisi del Covid19

Valls, 27/04/2020. La 3a EcoFira del Camp de Tarragona, organitzada pel Grup de Consum La Bajoca, se celebrarà de l’1 al 3 de maig a Internet. El perfil d’Instagram @grupconsumlabajoca, que acollirà directes i recollirà vídeos de presentacions i xerrades, ja ha crescut centenars de seguidores des de l’anunci del sorteig d’un lot de productes, reflex de l’interès que el consum agroecològic i de proximitat està aixecant en la població durant aquesta crisi.

L’EcoFira ha programat “mini-xerrades”, presentacions de productores, tastos i maridatges de vins i cerveses, receptes de restaurants, consells saludables, concerts en directe, etc. D’aquesta forma s’ha optat per traslladar a Internet el què s’havia de celebrar presencialment a Valls però que el confinament va suspendre. Els seus responsables han aprofitat per reformular els objectius de la Fira i ara volen que el gran creixement de consum de productes agroecològics que hi està havent durant aquesta crisi a través de la venda directa i de proximitat dels productors, dels grups de consum o botigues de barri, es mantingui després del confinament: “la gent que ha començat a donar suport a la pagesia i productores de proximitat ha aconseguit salvar molts projectes de la crisi, però l’objectiu és que després del confinament hi continuem donant suport i els assegurem un futur digne.” Pel Grup de Consum La Bajoca, “l’objectiu és avançar en la sobirania alimentària i ser menys dependents de l’agroindústria i la gran distribució, un model insostenible que explota la pagesia i especula amb l’alimentació.”

Com a novetat d’aquesta tercera edició, l’EcoFira incorpora dos continguts nous. Per un cantó,  la venda directa i de proximitat, i el segell de la Generalitat de Catalunya que vol identificar  aquesta pràctica; La Bajoca convida als seus productors a sumar-s’hi fàcilment a través d’aquesta guia. Per altra banda, es donaran a conèixer els valors ambientals de la Plana Agrícola de Secà de l’Alt Camp, zona on s’ubiquen molts dels productors del Grup de Consum i que amb la seva pràctica agroecològica contribueixen a la conservació d’aquest espai únic.

El Grup de Consum La Bajoca connecta productors ecològics i de proximitat, majoritàriament del Camp de Tarragona, amb consumidores de Valls, Reus, Vila-Seca, La Canonja i Tarragona. Amb una gestió unificada i àgil des de la botiga online labajoca.cat, es distribueixen setmanalment cistelles amb una gran varietat de productes, que les sòcies recullen al seu local social o que poden demanar rebre a domicili, servei que s’ha activat per atendre les necessitats sorgides amb l’estat d’alarma.

Des de La Bajoca es vol recolzar també el sector cultural. Per Sant Jordi ja es va facilitar ser punt de recollida dels llibres encarregats a les llibreries locals properes, iniciativa que després de l’èxit que va tenir s’ha decidit que continuarà durant el període de confinament. En aquesta línia de suport a la cultura l’EcoFira ha programat dos concerts de música: dissabte al migdia amb la cantautora vallenca Susannes Cantautora Rural i el seu segon disc ‘Dona llavor’, i diumenge a la tarda seran Jo Jet i Maria Ribot qui presentaran el seu tercer disc ‘sant llorenç’.

La 3a EcoFira del Camp té el suport del Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.

PROGRAMACIÓ 3a ECOFIRA

Divendres 1 de maig,

19:30 Tast de cerveses “Les Clandestines VS KEsse”

Des d’Instagram LIVE @kesse_cervesa i @cervesalesclandestines.

Dissabte 2 de maig,

11h Presentació de l’Ecofira, des d’Instagram LIVE @grupconsumlabajoca

11:10h “Esmorzar saludable” amb Mossegades de Salut i la nutricionista-dietista Alba Saura

Des d’Instagram LIVE @mossegadesdesalut

12:30h Concert-vermut amb Susana Cantautora Rural

Des d’Instagram LIVE @susannescantautorarural

18:30h Tast de vi + formatge amb el celler Dasca-Vives i formatgeria La Segalla

Des d’Instagram LIVE @lasegalla i @dascavives

Diumenge 3 de maig,

11h Presentació de la jornada, des d’Instagram LIVE @grupconsumlabajoca

11:10h “La importància del producte de temporada i proximitat”, amb la nutricionista-dietista Marta Conesa, des d’Instagram LIVE @martaconesa

18:30 Tast de vi + garrofa, amb el celler Tanca els ulls i els productes de Menjamiques.

Des d’Instagram LIVE @cellertancaelsulls i @menjamiques

19h Concert amb Joet i Maria Ribot, des d’Instagram LIVE @jojetimariaribot

19:45 Comiat i anunci del guanyador del sorteig de productes de La Bajoca

Des d’Instagram LIVE @grupconsumlabajoca

Canal Instagram TV @grupdeconsumlabajoca

Xerrades

–        “Els valors ambientals de la Plana Agrícola de Secà de l’Alt Camp” amb Maria Santiago @camins_km0

–        “El segell de venda directa i de proximitat” amb Ivette García, tècnica del DARP

–        “Vols fer-te de La Bajoca? Presentacions de la xarxa de grups de consum locals”, amb els Casals i Ateneus La Turba de Valls, El Rebotim de Vila-seca, La Mina de La Canonja, La Sageta de Foc de Tarragona i el Despertaferro de Reus.

Receptes

–        “Arròs amb bou” de la Taverna Despertaferro de Reus

–        “Llenties estofades amb costella i llangonissa” del restaurant La Sageta de Foc de Tarragona”

Coneix algunes productores de La Bajoca: què fan i com treballen? amb La Segalla (làctics i cabrit), La Magalla (verdures i hortalisses), Cal Camat (llegums i farines), La Menjamiques (elaborats de garrofa), Tres Cadires (vi de nous), Els Corremarges (plantes silvestres), L’Aresta (fleca), Mosaic de Secà (xarxa de petites productores), Espais Geodèsics (construcció sostenible).

Carrer dels Metges 14, Valls. Alt Camp | Països Catalans| correu a: info@laturba.cat

© 2022