// ACTUALITAT

Samarreta

La Turba presenta una dotzena d’activitats per la Festa Major

La sala d’actes de la Cooperativa Agrícola i el pati de Casa Caritat seran els dos emplaçaments destacats

El Casal Popular La Turba presenta per la Festa Major d’aquest 2020 una dotzena d’activitats. En aquest sentit, durant les últimes setmanes l’entitat ha estat treballant per poder oferir propostes culturals presencials però, alhora, complint totes les normes de seguretat que imperen arran de la crisi sanitària.

Els vermuts a la Cooperativa Agrícola

A partir de dissabte dia 20 i fins al dia 24, cada migdia hi haurà activitats a la Cooperativa Agrícola. Així, el dia 20 a partir de les 12 del migdia hi haurà una Jam Session, una de les propostes que es consolida en els últims anys. La música tradicional també hi tindrà un paper destacat amb els concerts vermut de la mitja cobla 7 vetes el diumenge 21 i del grup Bufalodre el dimarts 23. La cantautora vallenca Elena Volpini posarà unes notes més calmades el migdia del dilluns 22, mentre que el dimecres 24 al migdia la Cooperativa es convertirà en una sala on poder veure les balladetes del seguici de l’any passat i la diada castellera.

A més a més, el dimecres 24 a partir de les 7 de la tarda, la Turba organitza un Bingo amb Karaoke amb molts premis oferts per botigues i restaurants de la ciutat.

Boladissada presencial i per emportar

Ja fa dies que des de La Turba s’ha iniciat una campanya perquè ningú es quedi sense el seu Boladís. Per això, s’ha apostat per la creació d’un pack amb tots els elements necessaris per tal que tothom es pugui fer el seu Boladís a casa o a la masia.  

Aquest pack consta d’una ampolla de 70cl d’anís sec “El Mono”, una caixeta de bolado de la Pastisseria Valls, dos litres de granissat de llimona de Los Jijonencos de Valls i quatre canyes de bambú reutilitzables. El pack es pot comprar a través de la web del Casal i recollir qualsevol dia de la Festa Major (del 20 al 25) a Los Jijonencos del Passeig dels Caputxins.

A més a més, el Casal organitza la Boladissada (dia 20) i l’Últim Boladís (dia 25). Enguany, però, els actes es realitzaran al pati de Vallsgenera-Casa Caritat per tal de poder controlar l’aforament i comptaran amb música els dos dies.

Una revetlla amb sopar de pa i porta i ball de gralles amb Canya d’Or

Des del Casal es volia seguir apostant per poder celebrar la revetlla en comunitat. És per això que el dia 23 hi ha l’opció de celebrar la revetlla també al pati de Casa Caritat-Vallsgenera. L’opció per la qual s’ha optat, com han fet alguns pobles de la comarca, és un sopar de pa i porta (mentre que l’organització hi posa una consumició, la coca i el cava). Quan acabi el sopar hi haurà l’actuació del grup de gralles Canya d’Or, des d’on es podrà gaudir del primer ball de gralles asseguts a la cadira.

Les activitats s’adapten a la normativa actual

Totes les propostes que s’han organitzat compten amb un pla d’actuació adequat a la situació actual. És per això que totes les activitats tenen un aforament limitat, i que cal adquirir les entrades a la web del casal laturba.cat/botiga.

En aquest sentit, també s’ha considerat prudent no realitzar el fogueró a la plaça de la Zeta. En tot cas, des de la Turba s’anima a passar la Festa Major en comunitat, ja sigui sortint al carrer a tirar petards o a fer festa amb les persones més properes.

De fet, des del Casal es considera que l’Ajuntament hauria hagut de treballar més intensament amb les entitats la reformulació de la festa major. Així, les decisions no s’han pres en cap cas de forma consensuada amb les entitats, sinó que com a molt s’ha limitat a informar de decisions ja preses. Des de la Turba es considera que un treball més intens amb les entitats i associacions de veïnes hauria permès una festa major adaptada a les circumstancies però molt més vivencial i presencial, a diferència de la virtualitat actual.

En aquest sentit, la Turba considera que des de l’Ajuntament s’hauria pogut incentivar o ajudar més activament a aquelles entitats que volen realitzar activitats, sobretot a les més petites que han seguit sent les més abandonades. Amb la proposta d’activitats, des de la Turba també es vol reivindicar la possibilitat de fer una festa major amb propostes culturals presencials, salvant la col·lectivitat, un element indispensable si ens en volem sortir com a societat.

“Foc a la normalitat”, el lema de la Festa Major Popular del 2020

Amb una gran foguera i sota el lema “Foc a la normalitat”, la imatge del Casal Popular per aquesta festa major pretén posar de relleu tots aquells elements de la normalitat que hem de cremar. La monarquia, el capitalisme, el patriarcat… són alguns dels elements que es veuen cremar en aquesta foguera.

De fet, la “nova normalitat” hauria de servir per trencar amb molts dels elements que ens han portat fins on som ara. Amb aquesta imatge el casal també ha elaborat samarretes que es poden adquirir a la pàgina web.

Carrer dels Metges 14, Valls. Alt Camp | Països Catalans| correu a: info@laturba.cat

© 2022