// ACTUALITAT

cartellbaixa_xarxes-2

Nosaltres parim, nosaltres decidim: avortament lliure i gratuït

 Cicle d’activitats al Casal Popular La Turba pels drets de la dona i contra la reforma de la llei de l’avortament: xerrada, cinefòrum i manifestació

 

Les dones som conscients de que allò que hem aconseguit després d’anys de lluita ho perdrem amb la reforma de llei sobre l’avortament, basada en la negació del dret al propi cos, i en l’atac a totes aquelles sexualitats que no compleixin amb la norma heterosexual i patriarcal.

 

És per això que el Casal Popular La Turba organitza un cicle d’activitats per a donar a conèixer aquesta situació i per reivindicar els drets socials i de les dones que ens estan retallant.

El govern espanyol, recolzat per òrgans com la Conferència Episcopal i sectors ultraconservadors com l’Opus Dei i Unió Democràtica de Catalunya (que ha votat a favor de la reforma contra l’avortament), fa un pas endavant proposant la reforma de la llei d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs (IVE). Aquesta reforma és una prohibició encoberta del dret a l’avortament. La seva intenció és tornar la Llei als supòsits de 1985, restringint-la encara més amb l’eliminació de la possibilitat d’avortar a causa de malformacions del fetus. La contrareforma també elimina el dret a decidir de les joves entre els 16 i els 18 anys, i a la pràctica suposarà una revisió del supòsit de danys físics i psicològics per a la mare, que suposa un 97% dels avortaments. Per tant, només es podrà avortar en cas de violació (fins a les 12 setmanes) i si hi ha un greu perill per la salut física o psíquica de la mare (fins a les 22 setmanes) la qual cosa deurà d’estar acreditada per dos especialistes aliens a la clínica on es dugui a termini l’avortament. Així que, amb aquests supòsits entenem que se’ns infantilitza com si nosaltres no fóssim capaces de prendre decisions de manera autònoma i responsable.

Així, en la conjuntura actual de crisi econòmica i de retallades socials i culturals, ens trobem davant d’una paradoxa: no ens permeten avortar i alhora s’omplen la boca parlant del dret a la maternitat. Dret que no fan efectiu ja que no hi ha cap mesura econòmica real que ens permeti ser mares amb dignitat, cada vegada hi ha menys llars d’infants públiques i, amb la precarietat laboral, la mal anomenada “conciliació” es fa cada cop més difícil. Entenem així que aquesta reforma és classista, ja que només podran avortar les dones que s’ho puguin pagar.

A les dones se’ns està negant el dret a decidir en tots els àmbits. Sobre el nostre cos i sexualitat, sobre el futur del nostre poble, sobre quin model econòmic volem. I si no podem decidir no podem ser lliures. Cal transformar d’arrel la societat. Volem uns Països Catalans feministes on es garanteixi el dret al propi cos i l’avortament lliure i gratuït, on es respectin totes les sexualitats i on la vida, amb llibertat i dignitat, sigui el centre de la nostra societat.

Perquè el nostre cos és nostre; avortament lliure i gratuït!

 

Cicle d’activitats

– Divendres 21 de febrer: Xerrada sobre l’avortament i les conseqüències de la nova llei. Amb: Gemma Martínez. Llevadora. ASSIR Cap de Tarragona (Institut Català de la Salut). Helena Torrell i Joana Badia. Col·lectiu feminista Cau de Llunes de Tarragona.

19:30h al Casal Popular La Turba (C/Nou, 12)

– Diumenge 2 de març: Passi de la pel.lícula “El secreto de Vera Drake”, de Mike Leigh. Creada l’any 2004, sobre la pràctica ilegal de l’avortament.

19h al Casal Popular La Turba (C/Nou, 12)

– Dissabte 8 de març: Manifestació en motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

“Seguim desidint, seguim desobeint. Juntes amb la lluita feminista”

19h Estàtua dels Despullats de Tarragona

– Diumenge 9 de març: Cinefòrum. “La Quadratura del Cercle”, de “Les Filles de Lilith”. 19h al Casal Popular La Turba (C/Nou, 12)

Combinant imatges d’arxiu i entrevistes, el film és una crònica dels esdeveniments més significatius de les lluites feministes dels anys 70 a Tarragona, i per extensió a Catalunya.
Les filles de Lilith (Sara Alzina, Ariadna Costa, Caterina Mas, Anna Mercadé i Joana Zapata) són cinc estudiants de la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona, on actualment finalitzen els seus estudis de filologia i comunicació.

 

cartellbaixa_xarxes-2

Carrer dels Metges 14, Valls. Alt Camp | Països Catalans| correu a: info@laturba.cat

© 2022