// ACTUALITAT

cartellVeciana

Proposem retirar el títol de “vallenc il·lustre” a Veciana en motiu del Tricentenari

 

Els promotors demanen la reparació de la memòria històrica i “ser fidel al posicionament majoritari dels catalans amb la causa austriacista”

 

Valls, 09/09/2014. La CUP i el Casal Popular La Turba han demanat a la Comissió del Tricentenari de Valls i a l’ajuntament obrir un debat per tal de revisar el títol de vallenc il·lustre a Pere Anton Veciana, batlle borbó de Valls. Segons els promotors, “la petició de revisió del títol és un acte coherent amb els objectius que com a país expressem en la commemoració del Tricentenari, i fidel al posicionament ampli i majoritari dels catalans amb la causa autriacista i la defensa de les llibertats catalanes el 1714.”

 

L’informe elaborat per al debat inclou un resum històric i biogràfic de la figura de Pere Anton Veciana, que desmenteix els suposats atributs pels quals se li va otorgar aquesta distinció. Segons l’autor del text, l’historiador Jaume Borràs Galceran, que recull els estudis realitzats, “les gestes de Veciana són una pura fabulació” i recorda que la proclamació de la segona república, el 14 d’abril de 1931, ja va comportar la retirada de Veciana de la sala de Plens de l’Ajuntament.

 

Per l’esquerra independentista “no tindria cap mena de sentit que com a país estiguem condemnant i repudiant l’ocupació i repressió borbònica, al mateix temps que a Valls es manté el màxim reconeixement per a Pere Anton Veciana, icona dels botiflers i gran exemple de falsificació de la història”. És per això que demanen “un exercici de justícia històrica”, amb una revisió “que podria culminar amb actuacions tan fàcil i concretes com la retirada del quadre de Pere Anton Veciana de la Galeria de Vallencs Il·lustres, mantenir el quadre però girat cap per avall com a símbol de rebuig i escarni, o directament la retirada del títol a Pere Anton Veciana.”

 

Els promotors demanen a la ciutadania l’adhesió a la campanya a través de les xarxes socials i expressant la seva opinió. El Casal Popular La Turba, que ha participat en diverses comissions vallenques del Tricentenari, ja va editar per Sant Jordi uns punts de llibre amb el quadre de Veciana de cap per avall, que es poden adquirir al bar de l’entitat.

 

Llegiu l’informe sencer:

Raonaments històrics i polítics que avalen la petició de revisió del títol de Vallenc Il·lustre a Pere Anton Veciana

cartellVeciana

Carrer dels Metges 14, Valls. Alt Camp | Països Catalans| correu a: info@laturba.cat

© 2022